Mellgyulladás kezelése Sóhegyecskével

Drága Anyukák!

Ezt a kicsit személyes hangvételű, de -remélem számotokra is -hasznos beszámolót, tapasztalat megosztást Nektek írom. Nem csak azoknak az Anyukáknak, akik jelenleg szoptatnak, hanem azoknak is, akik még Kismamik és elméletben készülnek a szoptatásra. Sőt, azoknak is, akik már nem szoptatnak, de van olyan Anyuka a környezetükben, aki igen és ezzel a kis írással talán támogatni, segíteni tudják őt.

Rózi, megszületése óta, igény szerint szopizó Baba, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, a 6. hónapig csak és kizárólag anyatejet kapott. A mai napig rendszeresen és gyakran (még mindig a kis igényeinek megfelelően) cicizik.  Lassan 3 éves lesz.

Kezdetben a szoptatás nálunk viszonylag problémamamentesen zajlottak, Rózi egy ügyes technikával szopizó, jó étvágyú Babónak bizonyult. A tej mennyisége is elég volt, hamar beállt a kereslet-kínálat és jól vettük mindketten a növekedési ugrásokat is. A szakirodalmakban olvasott mellgyulladást csak hírből ismertem és nyugtáztam is a szoptatásban eltöltött 6. hónap elteltével, hogy milyen szerencsés vagyok, semmi ilyen fajta fájdalom, stressz nem ért és ezek után szerintem már nem is fog!

8 hónapos volt Rózim, mikor mégis megtörtént a baj! Senki nem értette, hogyan jelentkezhet nálam mellgyulladás, hiszen már nem a kezdeti időkben vagyunk, Rózi jól szopizik és minden flottul megy.

A mellgyulladás azonban nem válogat! Bármikor “lecsaphat”, elég egy kialvatlan időszak,  rendszertelen táplálkozás, egy kósza bacilus és hipp-hopp, már ott is van az a bénító, egyik pillanatról a másikra jelentkező, kínzó fájdalom, keménység, hőemelkedés, láz,  ízületi fájdalmak, levertség…

Szóva, nem úsztam meg, a nyolcadik szopis hónapban a rettegett mellgyulladás bekopogott hozzám is.

Masszíroztam, borogattam, összevizeztem mindent, hol hideg vízzel, hol meleg vízzel, ráadásul nem voltam benne biztos, hogy ezzel a legjobbat teszem, mert minden szakirodalom a hideg / meleg SZÁRAZ BOROGATÁST javasolta.

Abban a szerencsés helyzetben voltam (minden mellgyulladásom alkalmával, mert sajnos többször is átéltem),  hogy nem volt szükség orvosi “beavatkozásra”, a fent említett praktikák alkalmazásával megúsztam az antibiotikumos kezelést.

ÖTSZÖR éltük át Rózival ezt a kínzó gyulladást, és a tavaly előtti karácsonyinak már Ti is tanúi voltatok, méghozzá azért, mert már nem csak a fájdalmakról tudtam beszámolni, hanem – Rózin kívül- A LEGPRAKTIKUSABB, LEGHATÉKONYABB, A SZAKIRODALMI AJÁNLÁSOKNAK IS MEGFELELŐ SEGÍTŐIMRŐL, a gyulladáscsökkentő Sóhegyecskékről is!

MAJDNEM RÉMÁLOMMÁ VÁLT A KARÁCSONY  – AZ ÖTÖDIK MELLGYULLADÁSOM (SIKER)TÖRTÉNETE

Minden december 23-án kezdődött, pontosabban kezdődött el a mi szoptatás történetünkben ötödször. Szenteste napjára mellgyulladásom lett ismét, rázott a hideg, vert a víz, 38 fokos lázzal indultam neki annak a napnak, amire a legszorgosabb ” mamiangyalok” is a legnagyobb gonddal készülnek (fa díszítés, ajándékok csomagolása, ünnepi sütés-főzés…).
A cicim fájt, de nem is akárhogyan, fájt vele az egész karom és mozdulni is alig bírtam.
Mivel tapasztal róka voltam már (lassan 15 hónap alatt sok mindent átél az ember a szoptatás során, sajnos a mellgyulladást is) nem tétováztam. Tudtam, hogy legrosszabb esetben is ez az állapot ki fog tartani 3-4 napig, de nem mindegy, hogy hogyan zajlanak az ünnepek Rózival. Azok a napok, amikre már annyira vártunk!

Gyanítottam, hogy azért van a mellgyulladás ismét, mert az éjszakai visszaaltatós szopizások során nem ürült ki a tej megfelelően és a bentmaradt, pangó tej okozza a gyulladást.

Az előző mellgyulladások során mindenféle eszközt felhasználtam meleg és hideg borogatás gyanánt. A vizes konyharuhától a fagyasztott zöldségeken át, mindent. Nem volt elég, hogy figyeljek a maszírozásra, arra, hogy Rózi sokat legyen cicin, folyamatosan ment a “borogatás mókuskereke” is: kiveszem a fagyasztóból, ráteszem, felolvad, összevizeztem mindent, visszateszem, lefagyasztom, majd jöhet a melegvizes borogatás.

Nos, ez ezen a karácsonyon máshogy volt, hiszen már léteztek a Sóhegyecskék, így nem volt kérdés, hogy már dobom is be őket a sütőbe és a fagyasztóba! Ott volt a TÖKÉLETES MEGOLDÁS egy eszközben: a hideg száraz és a meleg száraz borogatás!

Az alábbi, 4 lépéses praktikát alkalmaztam:

1. Zuhanyozás kicsit melegebb vízzel, közben a kemény, gyulladt mellrész masszírozása
2. Száraz, meleg “borogatás” felmelegített Sóhegyecskével (a melegítés hozzájárul a tej hatékony ürüléséhez)
3. Rózi nagyon sokat és hosszan szopizott, hogy teljesen üres legyen a cicim! ( EZ A LEGFONTOSABB LÉPÉS!)
4. A szoptatás után hideg (fagyasztott) Sóhegyecskével csillapítottam a gyulladást.

 

Ezt a négy lépéses folyamatot naponta többször (4-szer, 5-ször) is vigégcsináltam/ végigcsináltuk Rózival.

A mellgyulladás kezelésének és a gyors gyógyulás alapja, a sokatok számára már biztosan ismert : “Üres mell-ne kellj fel!” mottó.

Ez nagyon fontos, tehát PIHENNI, nyugalomban FEKÜDNI bizony igen is érdemes, annyit, amennyit csak lehet!

 

Minden jó, ha a vége jó…

Én is aludtam 1-2 órát 24-én délelőtt, aztán alkalmaztam a fentieket és láss csodát, már a csillagszóró gyújtást és az ajándékbontogatást kisebb fájdalmakkal és jó kedvvel tudtam átélni!

Végső következtetésként azt vontam le, hogy az a jó a Sóhegyecskében, hogy nem kell két-háromféle dologgal körbe venni magad, amiket aztán hűtesz, melegítesz, újra fagyasztasz…

EGY SÓHEGYECSKE EGY ESZKÖZKÉNT HASZNÁLHATÓ meleg -száraz és a hideg-száraz borogatásként!

 

Amivel még kiegészítheted a mellgyulladás gyors lezajlásának segítését:

  • Szoptatás alatt alkalmazható fájdalomcsillapító tabletta (pl. Rubophen)
  • A fájó oldal puhán tartása
  • Ne hordj melltartót! A cicinek szabad “mozgásra” van szüksége, hogy a nyirokkeringés javuljon és a salakanyagok hatékonyabb szállítása biztosítva legyen!
  • Körkörös masszázs, minél hosszabb ideig
  • Mellszívó használata (de legjobb és leghatékonyabb, ha a Babád segít!)

 

Fontos még tudni, hogy a mellgyulladás hátterében kórokozó is állhat. Ha 2-4 napon belül nem rendeződik a gyulladás, ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

Antibiotikumos kezelést ajánl majd, amitől hamar rendeződnek a tünetek!

Viszont ha a pangó tej okozza a gyulladást, az antibiotikum nem segít, ezért az első 2-3 napban a fentiek alkalmazása az, ami a leghatékonyabb. Ha ezek nem segítenek, akkor valószínűleg a fent említett fertőzés áll fent, ilyenkor kell orvosi segítséget kérni.

 

Ajánlott irodalom a témához:
La Leche League kézikönyve: A szoptatás női művészete

 

Remélem, mindnyájatoknak hasznosak voltak az alábbi sorok!

Mindenkinek kívánok hosszú, problémamentes szopis időszakot!

Mi lassan 3 csodálatos évet köszönhetünk a természet legnagyobb ajándékának, ami Babát és Anyát érhet!

Azóta is vallom, nehézségek ide vagy oda, szoptatni a legjobb dolog a világon! ♥

 

Évi