Mellgyulladás kezelése Sóhegyecskével

Kedves Mamik!

Ezt a kicsit személyes hangvételû, de -remélem számotokra is -hasznos néhány sort most Nektek írom. Nem csak azoknak a Mamiknak, akik jelenleg szoptatnak, hanem azoknak is, akik még Kismamik és elméletben készülnek a szoptatásra, sõt, azoknak is, akik már nem szoptatnak, de van olyan Anyuka a környezetükben, aki igen és ezzel a kis írással talán támogatni, segíteni tudják õt.

Rózi, megszületése óta, igény szerint szopizó Baba, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, a 6. hónapig csak és kizárólag anyatejet kapott. A mai napig rendszeresen és gyakran (még mindig a kis igényeinek megfelelõen) cicizik.

A szoptatás kezdetei nálunk viszonylag problémamamentesen zajlottak, Rózi egy ügyes technikával szopizó, jó étvágyú babónak bizonyult. A tej mennyisége is elég volt, hamar beállt a kereslet-kínálat is és jól vettük mindketten a növekedési ugrásokat is. A szakirodalmakban olvasott mellgyulladást csak hírbõl ismertem és nyugtáztam is a szoptatásban eltöltött 6. hónap elteltével, hogy milyen szerencsés vagyok, semmi ilyen fajta fájdalom, stressz nem ért és ezek után szerintem már nem is fog!

8 hónapos volt Rózim, mikor mégis megtörtént a baj! Senki nem értette, hogyan jelentkezhet nálam mellgyulladás, hiszen már nem a kezdeti idõkben vagyunk, Rózi jól szopizik és minden flottul megy.

A mellgyulladás azonban nem válogat! Bármikor lecsaphat, elég egy kialvatlan idõszak, a rendszertelen táplálkozás, egy kósza bacilus és hipp-hopp, már ott is van az a bénító, egyik pillanatról a másikra jelentkezõ, kínzó fájdalom, keménység, hõemelkedés, láz,  ízületi fájdalmak, levertség…

Szóval, megtapasztaltuk mi is.

Borogattam, összevizeztem mindent, hol hideg vízzel, hol meleg vízzel, ráadásul minden segítõ irodalom inkább a száraz borogatást javasolta…

Abban a szerencsés helyzetben voltam minden mellgyulladásom alkalmával, hogy nem volt szükség orvosi beavatkozásra, megúsztam antibiotikum nélkül!

ÖTSZÖR éltük át Rózival ezt a kínzó gyulladást, és a tavaly karácsonyinak már Ti is tanúi voltatok, méghozzá azért, mert már nem csak a fájdalmakról tudtam beszámolni, hanem a LEGHATÉKONYABB, LEGPRAKTIKUSABB SEGÍTŐMRŐL IS!

Így történt akkor:

Minden december 23-án kezdõdött, pontosabban kezdõdött el a mi szoptatás történetünkben ötödször. Szenteste napjára mellgyulladásom lett ismét, rázott a hideg, vert a víz, 38 fokos lázzal indultam neki annak a napnak, amire a legszorgosabb ” mamiangyalok” is a legnagyobb gonddal készülnek (fa díszítés, ajándékok csomagolása, ünnepi vacsi fõzés…).
A cicim fájt, de nem is akárhogyan, fájt vele az egész karom és mozdulni is alig bírtam.
Mivel tapasztal róka vagyok már (lassan 15 hónap alatt sok mindent átél az ember a szoptatás során) nem tétováztam. Tudtam, hogy legrosszabb esetben is ez az állapot ki fog tartani 2-3 napig, de nem mindegy, hogy hogyan zajlanak az ünnepek Rózival, azok a napok, amikre már annyira vártunk.

Az elõzõ mellgyulladások során mindenféle eszközt felhasználtam meleg és hideg borogatás gyanánt. A vizes konyharuhától a fagyasztott zöldségeken át, mindent. Ez volt a sóhegyecskék elõtt.
Viszont most bevetettem a sajátunkat! 😉

Gyanítottam, hogy azért van a mellgyulladás ismét, mert az éjszakai visszaaltatós szopizások során nem ürült ki a tej megfelelõen és a

bennmaradt pangó tej okozza a gyulladást.

 

************************************************
Az alábbi, 4 lépéses praktikát alkalmaztam:

************************************************

1. Zuhanyozás kicsit melegebb vízzel, közben a “kemény, gyulladt mellrész masszírozása
2. Száraz, meleg “borogatás” felmelegített sóhegyecskével (a melegítés hozzájárul a tej hatékony ürüléséhez)
3. Rózi nagyon sokat és hosszan szopizott, hogy teljesen üres legyen a cicim
4. A szoptatás után hideg (fagyasztott) sóhegyecskével csillapítottam a gyulladást.

 

Ezt a négy lépéses folyamatot naponta többször (4-szer, 5-ször) is vigégcsináltam/ végigcsináltuk Rózival.

A mellgyulladás kezelésének és a gyors gyógyulás alapja, a sokatok számára már biztos ismert : “Üres mell-ne kellj fel!” mottó.

Ez nagyon fontos, tehát PIHENNI, nyugalomban FEKÜDNI bizony igen is érdemes, annyit, amennyit csak lehet! 😉
Én is aludtam 1-2 órát 24-én délelõtt, aztán alkalmaztam a fentieket és láss csodát, már a csillagszóró gyújtást és az ajándékbontogatást kisebb fájdalmakkal és jó kedvvel tudtam átélni! 😉

Az a jó a Sóhegyecskében, hogy nem kell két-háromféle dologgal körbe venni magad, amiket aztán hûtesz, melegítesz, újra fagyasztasz…

EGY SÓHEGYECSKE EGY ESZKÖZKÉNT HASZNÁLHATÓ meleg -száraz és a hideg-száraz borogatásként!

 

Amivel még kiegészítheted a mellgyulladás gyors lezajlásának segítését:

  • Szoptatás alatt alkalmazható fájdalomcsillapító tabletta (pl. Rubophen)
  • A fájó oldal puhán tartása
  • Ne hordj melltartót! A cicinek szabad “mozgásra” van szüksége, hogy a nyirokkeringés javuljon és a salakanyagok hatékonyabb szállítása biztosítva legyen!
  • Körkörös masszázs
  • Mellszívó használata (de legjobb és leghatékonyabb, ha a Babád segít!)

 

Fontos még tudni, hogy a mellgyulladás hátterében kórokozó is állhat. Ha 2-4 napon belül nem rendezõdik a gyulladás, ORVOSHOZ KELL FORDULNI! Antibiotikumos kezelést ajánl majd, amitõl hamar rendezõdnek a tünetek!

Viszont ha a pangó tej okozza a gyulladást, az antibiotikum nem segít, ezért az elsõ 2-3 napban a fentiek alkalmazása, ami a leghatékonyabb. Ha ezek nem segítenek, valószínû fertõzés áll fent, ilyenkor kell orvoshoz menni.

Remélem hasznosnak találjátok ezt a kis bejegyzést és élménybeszámolót! Ha igen és úgy gondoljátok, másnak is segíthet, ne habozzatok megosztani! 🙂

Ajánlott irodalom a témához:
La Leche League kézikönyve: A szoptatás nõi mûvészete

 

Mindenkinek kívánok hosszú, problémamentes szopis idõszakot!

Mi 21 csodálatos hónapot köszönhetünk a természet legnagyobb ajándékának, ami Babát és Anyát érhet! Azóta is vallom, nehézségek ide vagy oda, szoptatni a legjobb dolog a világon! ♥

 

Évi

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.