Rét

Mellgyulladás kezelése Sóhegyecskével

Frissítve: 2021.04.21.

 

A mellgyulladás még mindig egy kicsit tabutémának számít, ezért ezt a kicsit személyes hangvételű, de – remélem neked is – hasznos beszámolót, tapasztalatmegosztást nemcsak jelenleg is szoptató anyukáknak írom. A mai blogcikk segíthet a kismamáknak, de azoknak is, akiknek a környezetében élnek olyan anyukák, akik támogatásra szorulnak ilyen téren.

Rózi születése óta igény szerint szopizik. Ahogy a nagykönyvben meg van írva, hat hónapig csak és kizárólag anyatejet kapott. A mai napig rendszeresen és gyakran (még mindig az igényeinek megfelelően) cicizik.  Lassan 3 éves lesz…

A szoptatás elején a mellgyulladás elkerült

Rózi egy ügyes technikával szopizó, jó étvágyú babónak bizonyult és a tej mennyisége is elég volt neki. Hamar beállt a kereslet-kínálat és jól vettük mindketten a növekedési ugrásokat is. Elmondhatom hát, hogy kezdetben a szoptatás teljesen problémamentes volt. A szakirodalmakban olvasott mellgyulladást csak hírből ismertem és nyugtáztam is a szoptatásban eltöltött 6. hónap elteltével, hogy milyen szerencsés vagyok. Semmi ilyen fajta fájdalom, stressz nem ért és úgy gondoltam, nem is fog. 

8 hónapos volt Rózim, mikor mégis megtörtént a baj! Senki nem értette, hogyan jelentkezhet nálam mellgyulladás, hiszen már nem a kezdeti időkben vagyunk, ráadásul Rózi jól szopizik és minden flottul megy. A mellgyulladás azonban nem válogat! 

 Amikor „lecsap” a mellgyulladás

Elég egy kialvatlan időszak, rendszertelen táplálkozás vagy egy kósza bacilus, és hipp-hopp, már ott is van az a bénító, egyik pillanatról a másikra jelentkező, kínzó fájdalom: keménység, hőemelkedés, láz, ízületi fájdalmak, levertség.

Szóval nem úsztam meg: a nyolcadik szoptatós hónapban a rettegett mellgyulladás bekopogott hozzám is.

Masszíroztam, borogattam, összevizeztem mindent, hol hideg vízzel, hol meleg vízzel, ráadásul nem voltam benne biztos, hogy ezzel jót teszek-e, hiszen minden szakirodalom a hideg-meleg SZÁRAZ BOROGATÁST javasolta.

Hányszor gyulladhat be a mell?

Abban a szerencsés helyzetben voltam minden egyes mellgyulladásom alkalmával – mert sajnos többször is átéltem –, hogy nem volt szükségem orvosi “beavatkozásra”. A fent említett praktikák alkalmazásával megúsztam az antibiotikumos kezelést. És hogy hányszor is? Ötször.

Bizony, ötször éltük át Rózival ezt a kínzó gyulladást, mire megtaláltam a legjobb megoldást, a legpraktikusabb, a szakirodalmi ajánlásoknak is megfelelő gyógymódot a gyulladáscsökkentő Sóhegyecskének köszönhetően. 

A majdnem rémálommá vált karácsony – Az ötödik mellgyulladás (siker)története

December 23-án már éreztem, hogy ismét, immáron ötödszörre is gond van, szentestére pedig be is gyulladt a mellem: 

  • Rázott a hideg, 
  • vert a víz, 
  • 38 fokos lázzal indultam neki annak a napnak, 

amelyre a legszorgosabb „mamiangyalok” is a legnagyobb gonddal készülnek. 
A mellem fájt, de nem is akárhogyan: fájt vele az egész karom és mozdulni is alig bírtam.
Mivel addigra már tapasztalt róka voltam, nem tétováztam. Tudtam, hogy legrosszabb esetben 3-4 napig is el fog tartani ez az állapot, az azonban nem mindegy, hogyan zajlanak az ünnepek Rózival. A karácsony mégiscsak karácsony.

A megoldás

Gyanítottam, hogy azért, mert az éjszakai visszaaltatós szopizások során nem megfelelően ürült ki a mellem, a bent maradt, pangó tej pedig gyulladást idézett elő. A korábbi mellgyulladások alkalmával már mindent kipróbáltam meleg és hideg borogatás gyanánt: vizes konyharuhát, fagyasztott zöldségeket, váltott zuhanyt stb., de semmi sem volt az igazi. Ezen a karácsonyon azonban már léteztek a Sóhegyecskék!

Nem kellett többé mindent összevizeznem, a fagyasztóból kivett cuccokkal bajlódnom, hiszen a megoldás a kezemben volt: mindössze egy darab Sóhegyecske, amely hideg és meleg borogatásként egyaránt tökéletesen alkalmazható.

Sóhegyecske mellgyulladás ellen

A következő lépéseket alkalmaztam magamon az alábbi sorrendben:

  1. Zuhanyozás kicsit melegebb vízzel, közben a kemény, gyulladt mellrész masszírozása.
  2. Száraz, meleg “borogatás” felmelegített Sóhegyecskével (a melegítés hozzájárul a tej hatékony kiürüléséhez). 
  3. Rózi nagyon sokat és hosszan szopizott, hogy teljesen üres legyen a cicim! (EZ A LEGFONTOSABB LÉPÉS!)
  4. A szoptatás után hideg (fagyasztott) Sóhegyecskével csillapítottam a gyulladást.

 

Ezt a négy lépéses folyamatot naponta többször (4-5-ször) is végigcsináltam/ végigcsináltuk Rózival.

Közben soha nem feledtem a mottót, hogy „Üres mell – Ne kelj fel!” Pihenj és feküdj tehát te is nyugalomban annyit, amennyit csak lehet! Ez ugyanis a mellgyulladás kezelésének és a gyors gyógyulásnak az alapja.  

A fentieknek megfelelően szenteste délelőttjén aludtam 1-2 órát, aztán alkalmaztam a kezelés lépéseit. Ennek köszönhetően a csillagszórógyújtást és az ajándékbontogatást már kisebb fájdalmakkal és jókedvvel tudtam átélni!

Kiegészítő lehetőségek A MELLGYULLADÁS GYORS LEZAJLÁSÁNAK SEGÍTÉSÉRE

  • Szoptatás alatt alkalmazható fájdalomcsillapító tabletta (pl. Rubophen)
  • A fájó oldal puhán tartása
  • A melltartó kerülése. A cicinek szabad “mozgásra” van szüksége, hogy a nyirokkeringés javuljon és a salakanyagok hatékonyabb szállítása biztosítva legyen!
  • Körkörös masszázs, minél hosszabb ideig.
  • Mellszívó használata (de legjobb és leghatékonyabb, ha a Babád segít!)

Fontos még tudni, hogy a mellgyulladás hátterében kórokozó is állhat.

Ha 2-4 napon belül nem rendeződik a gyulladás, ORVOSHOZ KELL FORDULNI! Ő valószínűleg antibiotikumos kezelést fog ajánlani, amelytől hamar elmúlnak a tünetek!

(Ajánlott irodalom a témához: La Leche League kézikönyve: A szoptatás női művészete )

Ha azonban a pangó tej okozza a gyulladást, az antibiotikum nem segít!

Ilyen esetekben tedd azt, amit én.

Ne feledd: mindössze egy Sóhegyecskére van szükséged, amely meleg-száraz és hideg-száraz borogatásként is használható!

Mert továbbra is vallom, nehézségek ide vagy oda, szoptatni a legjobb dolog a világon! ♥

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is!

Kövess bennünket a Facebook és az Instagram-oldalunkon is, hogy ne maradj le a legfrissebb híreinkről, akcióinkról, játékainkról sem.