A gyógynövények és a Himalaya só házassága

Miért szeretik egymást a Himalaya só és a gyógynövények?

Ez egy klasszikus “szerelem, első látásra” történet.

A só és az illatos növények olyan csodásan működnek együtt, hogy ha gyorsan kell orvosolni egy problémát a babánál vagy a család más tagjánál, bármikor, bárhol használhatjuk ezt a kombinált terápiát.

Manapság már orvosilag is igazolt, hogy a sóterápia egy hatékony gyógymód az allergia, az asztma, az arc- és homloküreg gyulladás, az alsó- és felsőlégúti megbetegedések kezelésében, mivel a só csökkenti a gyulladást, fertőtleníti a légutakat, megsemmisíti a betegségeket okozó organizmusokat és feloldja a hörgők váladékát. Mindemellett az általános immunitásunk is erősödik a sós levegő belélegzésekor.

Klasszikus szürke Sóhegyecske

 

Láthatjuk – akinek van már sóhegyecskéje az tapasztalja is -, hogy mennyi mindenre jó a 100%-os tiszta Himalaya só. Ha ezt a csodálatos anyagot még ötvözzük 1-1 gyógynövény erejével, olyan komplex megoldást tudunk saját otthonunkban biztosítani, amivel  megelőzhetjük, elébe is mehetünk a betegségeknek.

 

Ahogyan a Himalaya só elkezd a levegő páratartalma és a hőhatások (pl. melegítés) miatt párologni, magával viszi a gyógynövények aromás anyagait, így juttatva el az illóolajakat a levegőbe. Ezek az összekapcsolódott részecskék nem csak belsőleg, hanem külsőleg is gyógyítják a használójukat.

 

A száraz sóterápia (mert hogy a sóhegyecskéknél erről van szó) kicsi gyerekeknél azért hatásosabb, mert nem kapcsolódnak a sórészecsék vízhez, így nem akadnak fent a felső légutakban. A sórészecskék mérete olyan aprócska (1-5 mikron), hogy könnyedén bejutnak a tüdő, fül, bőr legrejtettebb zugaiba is. Pont emiatt nagyon hatékony gyógymód a legkisebbeknél is.

 

Hogyan gyógyít a tiszta Himalaya só és a gyógynövények illóolajai együttesen?

 

A sóterápia azon a hatásmechanizmuson alapszik, hogy a só elvonja a vizet a környezetéből. Pont ezért tudja a nyálkahártyákra tapadt mikroorganizmusokat magához kötni (elvonja belőlük a vizet, s így rá tapadnak a sórészecskékre), majd ezáltal oldja a váladékot a szervezetben, melyekkel ki is ürülnek ezek a kórokozók. Így fejti ki gyulladáscsökkentő hatását is, mivel megszűnteti a szervezetben fellépő irritációt és fertőtleníti a nyálkahártyákat.

 

French Dragée Collection, gyógynövényes-sós keverékekkel

 

Ha ezt plusz növényi aromákkal teszi a sórészecske, fokozódik a hatása, mivel olyan mélyen tudja a gyógynövények nyugtató, gyulladáscsökkentő, stb. aromatikus részecskéit beszállítani a szervezetünkbe, hogy sokkal hamarabb és gyorsabban hatnak, mint külön-külön. A különféle gyógynövényi összetevők hatásai így hamarabb észrevehetőek és gyorsabban támogatják a szervezet öngyógyító képességeit.

 

 

Most nézzük, milyen kombinációkat választhattok a sóhegyecskék belsejébe! És miért kombináljuk a gyógynövényeket is egymással?

Mert így egy igazán sokrétű gyógyító hegyecskét kapunk, amit bárhova magunkkal vihetünk és rengeteg hirtelen felmerülö problémára használhatunk.

Nézzük, milyen kombinációkat álmodott meg Évi!

Az első a só-citromfű-levendula hármasa. Ennek a kompozíciónak a legfőbb tulajdonsága a nyugtató hatás. De nem csak az idegrendszert nyugtatja, hanem segít a mindennapi stressz leküzdésében,  a gyulladások csökkentésében, a fejfájás leküzdésében és a nyugodt álmokat is meghozza mindenki életébe. Akkor is érdemes elővennünk, mikor a hirtelen növekedés következményeként sajgó kezecskékkel, lábacskákkal találkozunk, mivel nyugtatja és lazítja azokat.

 

French Dragée Collection, gyógynövényes -sós keverékekkel

 

 

A másik kombináció a só-citromfű-kamilla házasságából született meg. Ez a sóhegyecske főleg az influenzás, megfázásos időszakban jön jól. Miért? Mert csillapítja a hörgők irritációját, a köhögést, segíti a váladékok feloldódását és kiürülését a gyulladáscsökkentés mellett. Persze erősíti az immunrendszert is, támogatva a szervezet öngyógyító folyamatait. Hasfájáskor is nagyon jól tudjuk használni mind nyugtató, mind görcsoldó hatása miatt. Ilyenkor érdemes melegítve ráhelyeznünk a fájós pocakra, így fejti ki leghamarabb a hatását.

 

 

French Dragée Collection, gyógynövényes -sós keverékekkel

 

 

Mindkét kompozíció nagy segítséget jelenthet gyerkőcünk közösségbe (bölcsi, ovi, iskola) szoktatásakor. A só-citromfű-levendula egyszerűen megnyugtatja a kicsi izgatottságát, nekünk anyáknak meg segít az elengedésben, hogy bízzunk benne, minden rendben lesz nélkülünk is a gyerekünkkel.

A só-citromfű-kamilla pedig minden közösségben töltött nap után hű társunk lehet a kicsik egészségének megőrzésében, hiszen az immunrendszer egyensúlya ilyenkor nagyobb igénybevételnek van kitéve, s ezzel jól lehet támogatni, plusz tisztán tartja a légutakat.

Mint látjátok, ezek a kis hegyecskék nem csak a Babáknak, hanem az Anyukáknak is segítségükre lesznek.

Én mindenképpen tartok egy mini párnácskát a táskámban. Ki tudja mit hoz az előttem álló nap, legyek felkészülve rá!

 

 

Szerző: Tóth-Kállai Fruzsina , természetgyógyász- aromaterapeuta